FreshBrain – Harold Weffers (directeur LaQuSo): Kwaliteit blijft het belangrijkste

F

Als directeur van LaQuSo zit Harold Weffers (LinkedIn) midden in de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Ik sprak hem over het dreigende tekort aan technisch personeel, de kwaliteit van het Nederlandse onderwijs en de doelstelling van universiteiten.

 Wat doet LaQuSo?

“LaQuSo is het Laboratory of Quality Software. De organisatie is voortgekomen uit een samenwerking tussen de TU Eindhoven en de Radboud Universiteit uit Nijmegen. Wij houden ons bezig met valorisatie, het toepassen van de resultaten van onderzoek in de vrije markt.” LaQuSo heeft hierbij de volgende hoofdactiviteiten:

  • Security analyse
  • Code analyse
  • Process mining
  • Model analyse

Er zijn veel commerciële partijen die standaardoplossingen bieden, maar Weffers en de zijnen zijn er juist voor die partijen die daar niet genoeg aan hebben. “De klantenkring is zeer divers: van overheden tot pensioenfondsen en van Philips tot het mkb. Zo krijgen we input van het bedrijfsleven en kunnen we bedrijven helpen met een concrete oplossing.”

Technisch personeel in de toekomst

Volgens Weffers gaat er het nodige veranderen voor de technici: “Waar bedrijven vroeger alleen vroegen om kennis en de starter de rest wel zouden leren is de situatie nu anders. Zoals onze rector in zijn laatste blog al aangeeft, moeten de ingenieurs nu ook ‘softe skills’ hebben. Je ziet dat de echte ‘nerd’ voorbij gestreefd wordt door mensen met ‘algemene managementskills’. Dit is vaak een slechte zaak voor het bedrijf. We moeten dus zorgen dat studenten meer ervaring krijgen met skills als management en ondernemen. Gelukkig wordt hier door de universiteit actief aan gewerkt”

EIT en BCE

De TU Eindhoven neemt deel aan een aantal projecten om verbindingen te leggen tussen universiteit en bedrijfsleven. Een daarvan is het Brabant Center of Entrepeneurship, waar de alfa’s vanuit Tilburg in contact worden gebracht met de beta’s uit Eindhoven. Daarnaast neemt de TU/e deel aan het European Institute of Innovation & Technology waar onderwijs, onderzoek en ondernemen op Europees niveau worden gestimuleerd.

Weffers verwacht dat carrières in het algemeen gaan veranderen: “Als je in deze tijd vijf jaar op dezelfde plek zit moet je toch eens gaan nadenken of het wel goed gaat.”

Kwaliteit

“Er verandert van alles binnen de universiteit,” aldus Weffers: “maar de nadruk moet altijd op kwaliteit blijven liggen. Door een bredere instroom zul je het curriculum anders moeten vormgeven, maar dat is niet beter of slechter. Bovendien spelen deze vragen al zeker tien jaar.” Klachten over het huidige niveau heeft Weffers niet. “Nederland doet het momenteel erg goed, met je Nederlandse diploma kan je overal in de wereld verder studeren. Dat geldt echt niet voor alle landen hoor!”

In het kort:

  • De werknemer van de toekomst moet meer ondernemen
  • (Technische) universiteiten en bedrijven kunnen prima samenwerken
  • Het niveau van het onderwijs in Nederland is naar internationale standaarden hoog

Zijn jullie het met Weffers eens of juist niet? Geef je reactie in de comments!

About the author

m_a_rnix
By m_a_rnix
A headshot of Marnix

Socials

All posts

%d bloggers like this: