De iPad – Plussen, Minnen en Gevolgen

D
De Apple iPad

Woensdag was het dan zover, His Steveness heeft zijn latest creation gepresenteerd. Inmiddels zijn alle sites weer bereikbaar en is duidelijk dat de meningen over het apparaat verdeeld zijn. Voor de volledigheid nog een korte samenvatting van het apparaat:

  • 9,7 inch (25 cm) schermdiagonaal met een verhouding van 3:4. Dat betekent dat het scherm ongeveer 20 centimeter breed is en 15 centimeter hoog.
  • Opslag: 16 tot 64 GBConnectiviteit: Wifi (N), Bluetooth en optioneel 3g (geen voice)
  • Werktijd: 10 uur

Dan nu naar de titel van deze post.

Plussen

Waar heeft Apple (volgens mij) raak geschoten.

Differentiatie

De iPad is duidelijk géén ‘dumbed down’ MacBook. Het is ook niet alleen een grote iPod Touch. Grotere schermen bieden andere mogelijkheden voor interfaces. Ik denk dan ook dat elke zichzelf respecterende developer met specifieke programma’s/presentaties voor de iPad zal komen. Voor meer informatie over de relatie tussen schermgrootte en presentatiemogelijkheden: lees mijn scriptie!

Backwards Compatibility

 Alle iPhone applicaties werken ook op de iPad. 140.000 stuks dus. Dit zal ervoor zorgen dat de huidige iPhone gebruikers in ieder geval niet een tablet van een ander merk zullen kopen..

Kannibalisatie

Als de tablet ervoor zorgt dat Apples laptops en desktops minder worden verkocht, dan kan dat volgens Jobs maar beter de tablet van Apple zelf zijn. En daar geef ik hem volmondig gelijk in. Als de winstmarge op de iPad in orde is komt het vast wel goed. 

Invoer

Héhé, Apple geeft ons eindelijk de mogelijkheid om een extern toetsenbord te gebruiken voor hun iPhone OS. Voor het invoeren van grote lappen tekst absoluut onmisbaar. Daarnaast is het onscreen toetsenbord groot genoeg om met twee handen te gebruiken. In de film op de iPad pagina is het even in beeld; het is duidelijk dat ervoor gekozen is om een aantal toetsen weg te halen. Hierdoor is de grootte per toets vergelijkbaar met het toetsenbord op mijn MacBook Pro. Het toetsenbord zal niet even goed zijn, maar is volgens de testers toch redelijk bruikbaar. 

Twijfelachtig

De toekomst van het tijdschrift/de krant

Helaas heeft Apple er niet voor gekozen ook een standaard over te nemen of te ontwikkelen om tijdschriften te publiceren. Deze zullen dus in een App verpakt moeten worden. Zou het niet fijn zijn om naast iBooks ook een iPeriodicals te hebben? Als de interactieve Wired, Bright of Sportweek automatisch op mijn iPad (en iPhone) verschijnt en de leespositie wordt gesynchroniseerd wil ik best betalen..

Muziek

Op de Mac heb je iTunes, kan je makkelijk playlists maken en is meer dan genoeg opslagruimte. Op de iPhone is de muziek altijd toegankelijk. De iPad zit hier precies tussenin. Helaas niet alleen the best, maar ook the worst of both worlds. Meer overzicht en intuïtieve bediening. Maar niet altijd beschikbaar en ook niet voldoende opslagruimte. 

Teleurstellingen

Synchronisatie

Via de dock-connector? Echt? In 2010? Terwijl we allemaal Wireless-N hebben? Daarnaast vraag ik me af hoe ik mijn bestanden op het apparaat ga krijgen. iWork Touch moet me de mogelijkheid geven onderweg productief te zijn met de iPad. Dan moeten de bestanden waar ik aan wil werken natuurlijk wel beschikbaar zijn. Inmiddels is bekend geworden dat de iPad eigenaar bepaalde mappen met bestanden kan delen. Hopelijk gaat dat ook via MobileMe.

Opslag

64 GB is te weinig om het apparaat mijn MacBook Pro te laten vervangen. Ik (let wel, ík) wil al mijn muziek op zo’n apparaat hebben. Ik snap dat het niet bedoeld is als vervanging van de laptop, maar juist media neemt veel ruimte in. 

Multitasking

Tsja, dat is er dus nog steeds niet. Notifications zijn een pleistertje, maar niet genoeg. Spotify, instant messaging en andere veelgebruikte apps zouden op de achtergrond moeten kunnen draaien.

Gevolgen

Goedkopere iPhones

Even vergelijken: de prijzen van de iPad in de VS vergeleken met de prijzen van de iPhone/iPod touch in Italië (daar is de iPhone te koop zonder abonnement). De 16GB iPad kost $499 zonder 3G, $629 met. Dat is een prijsverschil van $130 of 26%. De iPod touch 32 GB kost in Italië €279. De iPhone 3GS 32 GB kost €699. Dat is een prijsverschil van €420 of 150%!

De overeenkomsten tussen de verschillen zijn treffend (ja dat is een goede zin). Natuurlijk moeten in de iPhone ook een camera en microfoon worden ingebouwd. Verder zijn de verschillen identiek. Het enorme prijsverschil kan dus bijna niet worden gehandhaafd. Volgens mij moet Apple óf de iPhone en iPod Touch verder differentiëren, óf het prijsverschil verkleinen. Differentiëren lijkt me niet iets voor Apple.

Snellere iPhones

Apple’s eigen chip zorgt ervoor dat de iPad waanzinnig snel is. Het lijkt mij dat deze chip ook in de nieuwe iPhone terecht komt (juni). Krijgen we dus nieuwe iPhones met een betere batterijduur of worden ze sneller?

Conclusie

De puntjes hierboven zijn wat mij opviel en waar ik nog niet al te veel over heb gelezen op de andere blogs. Of ik zelf een iPad ga kopen? Wellicht de tweede versie. Ik ben wel heel benieuwd hoe het apparaat zich gaat ontwikkelen en wat de gebruikers ermee gaan doen. Is de iPad voor thuis of juist voor onderweg? Ik zie in ieder geval wel de toegevoegde waarde voor mensen die nog geen laptop hebben. Als het prijsverschil tussen iPod Touch en iPhone verkleint ben ik in ieder geval al tevreden.. Wordt vervolgd!

About the author

m_a_rnix

1 Comment

Leave a Reply

By m_a_rnix
A headshot of Marnix

Socials

All posts

%d bloggers like this: