XP gevirtualiseerd in Windows 7

X

Interessant nieuwtje op Technologizer: Windows 7 kan Windows XP virtualiseren, voor als oude programmatuur onverhoopt niet mocht werken. Erg verstandig van de guys uit Redmond. Wat me echter nog handiger lijkt is als ze dat virtualiseren nog wat verder zouden ontwikkelen, zodat Microsoft legacy support (dat je oude programma’s ook op je nieuwe versie van Windows werken) kan bieden zonder dat het zich vast moet blijven houden aan de antieke opzet van Windows.
Onderdelen van Windows zoals de registry, program files folder en mijn documenten zijn archaïsch te noemen. De opzet van Windows dateert dan ook uit het MS-DOS tijdperk. Dit is meteen een verklaring voor de gevoeligheid voor virussen en andere malware. Om oude programmatuur te blijven onderstuenen is het voor Microsoft steeds nodig geweest om deze oude opzet te blijven ondersteunen (er zijn bedrijven die nog steeds applicaties gebruiken die geschreven zijn voor MS-DOS). Gevolg is dat de zwakke punten steeds worden gepatcht, alsof je een steeds snellere motor koopt, maar er wel steeds steunwieltjes bij moet blijven gebruiken.

Een verschil tussen Apple en Microsoft is dat Apple er niet voor terugdeinst ondersteuning te laten vallen. Appleworks, PPC processoren, iPod-charging over FireWire, FireWire op de MacBook, allemaal worden ze niet meer ondersteund. Hoewel deze beslissingen vaak op weerstand stuiten blijkt dat een groot gedeete van de gebruikers zich uiteindelijk aanpast. Ik zal niet zeggen dat Microsoft net zo rucksichtlos moet zijn als Apple, maar de kern van hun OS heeft volgens mij wel vernieuwing nodig..

About the author

m_a_rnix

2 Comments

Leave a Reply

By m_a_rnix
A headshot of Marnix

Socials

All posts

%d bloggers like this: